Prateći program

10. 12. | PETAK | 16:00 | Mala sala

Prateći program

Mohanad Jakubi

Van kadra ili Revolucija do pobede

dokumentarni, 2016, 62′

off frame posterVan kadra ili Revolucija do pobede je meditacija o borbi palestinskog naroda da stvori sliku i samopredstavu pod sopstvenim uslovima tokom 1960-ih i 1970-ih, sa uspostavljanjem Palestinske filmske jedinice kao dela PLO-a. Otkrivajući filmove pohranjene u arhivama širom sveta nakon istraživanja bez presedana, film počinje popularnim prikazima moderne Palestine i prati radove militantnih filmskih stvaralaca u pokušaju da preuzmu prizore i narative putem revolucionarnog i militantnog filma. U vaskrsavanju zaboravljenog sećanja na borbu, Van kadra oživljava ono što je unutar kadra, ali tka i kritičku refleksiju, tražeći ono što je izvan njega, ono što je van kadra.

off frame stillMohanad Jakubi je reditelj, producent i jedan od osnivača produkcijske kuće Idioms Film sa sedištem u Ramali. Jakubi je jedan od osnivača istraživačkog i kustoskog kolektiva Subversive Films koji se fokusira na militantne filmske prakse, takođe je jedan od osnivača Palestinskog filmskog instituta, koji se fokusira na podršku, promociju i očuvanje palestinske kinematografije, i stalni istraživač na Školi umetnosti (KASK) u Gentu u Belgiji, od 2017. godine.

mohanad jakubiFilmografija Jakubija kao producenta obuhvata nekoliko naslova, od kojih su najnoviji Hitna pomoć (rež. Mohamed Jabali, 2016) Ouroboros (rež. Basma Sharif, 2017) i Ibrahim: A Fate to Define (rež. Lina Alabed, 2019). Jakubijev prvi dugometražni film Van kadra ili Revolucija do pobede iz 2016. imao je svoje premijere na TIFF-u, Berlinalu, Cinema du reel, Dubai IFF-u i Jamagati među 50 drugih premijera i projekcija širom sveta.

Off Frame

film by Mohanad Yaqubi

62 min | Color & B&W | DCP, BluRay, HD, DVD| Arabic, English, French, Italian | Produced by Idioms Film | Palestine, France, Qatar, Lebanon | 2016

Kontakt

Dom kulture Studentski grad,
Bulevar Zorana Đinđića 179, 11070 Novi Beograd
Telefon:+381112691442 Fax:+381113193889 Email:alternativefilmvideo@gmail.com Web:https://www.dksg.rs/
ALTERNATIVE FILM/VIDEO festival osnovan je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Misija festivala bila je da teorijski zabeleži pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.
© Copyright 2022 - Dom kulture Studentski grad. Website developed by Spektrum kooperativa.
Alternative Film/Video festival

Alternative Film/Video festival