Izložba

Izložba Skladište Alternativa 1982-2022.

Alternative film/video festival prostire se po Domu kulture “Studentski grad” kao mreža predmeta, slika, dokumenata, filmova i neotkrivenih svedočanstava. 

U svakoj prostoriji nalazi se trag Alternativa – izbledeli poster, VHS-traka, probni primerak kataloga iz 1987, fotografija, prazan papir na zidu (tragovi telekiniranja), čak i samo prazan koverat sa adresom nekog poznatog autora ili kino-kluba koji je poslao filmove na festival. Neki od tih tragova su arhivska građa; neki su od velikog kulturnog značaja i deo su važne kolekcije Arhiva alternativnog filma. Neki su delovi prethodnih festivala: izložbeni panoi, posteri, fotografije iz filmova. A neki su naprosto predmeti bez funkcije, dva ili tri od stotine ili hiljade štampanih primeraka, delovi stare tehnike, kutije pune akreditacija, pantljika, papira sa nejasnim beleškama ili kratkim podsetnicima o broju gostiju, telefonima, spisku filmova, datumima dolaska i odlaska članova žirija…  Svi ti tragovi stoje tu i tamo, prizivajući istoriju festivala: ljude koji su ga nekada organizovali, filmove koji su prikazivani. 

Izložba Skladište Alternativa 1982-2022. ima nameru da vas, kao posetioce jednog mogućeg skladišta, uključi u otkrivanje istorije festivala duge četiri decenije putem aktivnog prebiranja po njenim tragovima.

Ivan Velisavljević, Arhiv alternativnog filma/Arhiv medija Akademskog kino kluba

Kontakt

Dom kulture Studentski grad,
Bulevar Zorana Đinđića 179, 11070 Novi Beograd
Telefon:+381112691442 Fax:+381113193889 Email:alternativefilmvideo@gmail.com Web:https://www.dksg.rs/
ALTERNATIVE FILM/VIDEO festival osnovan je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike. Misija festivala bila je da teorijski zabeleži pokrete, promoviše konstruktivne vrednosti i podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.
© Copyright 2022 - Dom kulture Studentski grad. Website developed by Spektrum kooperativa.
Alternative Film/Video festival

Alternative Film/Video festival